Aspergeteelt

De Aspergeteelt

Vlakbij de boerderij van Asselman zijn de ca. 3,5ha aan Achterhoekse aspergevelden gelegen. Het hele jaar door wordt er hard gewerkt om de hoge kwaliteit te kunnen waarborgen.

In de wintermaanden moet het veld rusten. Vanaf februari worden de aspergebedden weer aangelegd en afgedekt met folie. Medio april wordt er gestart met het steken van de asperges.
Van een aspergeplant kan maximaal 10 jaar worden geoogst. Hierna kan er op dit veld gedurende 25 jaar lang alleen nog andere gewassen worden geteeld.

Asselman Asperges maakt gebruik van diverse rassen om zo vanaf het vroege voorjaar een uitstekende kwaliteit asperge te kunnen leveren.
Zo worden de vroege rassen Cumulus en Avalim geteeld voor de start van het seizoen en staat het latere ras Backlim garant voor een doorlopende kwaliteit in het aspergeseizoen, dat eindigt op 24 juni (Sint Jan).

Er wordt in alle vroegte gestart met steken en afhankelijk van de temperatuur gaat dit de hele dag door.
Asperges kunnen tot wel 12 cm per dag groeien.
Folie over de bedden kan ervoor zorgen dat de groei getemperd wordt. Door de witte of de zwarte zijde naar buiten te leggen, wordt het groeiproces beïnvloedt.
De plant moet na het aspergeseizoen weer op krachten komen voor de oogst van het jaar daarop. Alleen asperges welke voor het laatste jaar in het bed groeien, mogen langer worden gestoken.

Sinds kort wordt er bij Asselman-Asperges op ‘bij-vriendelijke wijze’ asperges geteeld.
Dit houdt in, dat er rond de velden niet gemaaid wordt en dat er bloemen en planten staan waar bijen en hommels hun voedsel kunnen vinden. In de buurt van de velden worden de bijenkasten geplaatst.

Meer weten over de aspergeteelt en de bijenkasten óf wilt u het zelf aanschouwen?
Vraag het Dick Asselman op locatie.